Премія імені Л.Забашти “Квіт папороті”

У 2005 році на знак великої пошани до славетної землячки Прилуцькою міською радою з ініціативи працівників ЦМБ була започаткована щорічна літературно-мистецька премія імені Л.Забашти “Квіт папороті”.

Це перша в історії Прилук премія, яка вручається талановитим прилучанам за самобутні твори літератури та мистецтва, а також має на меті виявлення талановитої молоді і сприяння її самореалізації. Збір матеріалів та знайомство з багатьма номінантами проходить у стінах ЦМБ.

Лауреати премії “Квіт папороті”

На звання першого лауреата було номіновано 6 прилуцьких митців, за звання дипломантів змагалися юні таланти-учні місцевих шкіл.
Першим лауреатом премії “Квіт папороті” 2005 року стала Н.Я.Ткаченко, поетеса, жуналіст, член Національної спілки письменників України; дипломантами – юні таланти Прилуччини:
диплом ІІІ ступеня отримали вихованці літературної студії “Дзвіночки”, другого – учениця ЗОШ №6. В.Ляльченко, дипломом І ступеня журі одностайно нагородило ученицю гімназії № 1
І. Норець, яка звернулася до глибокого дослідження житгя і творчості Л.Забашти.

Виявом великої пошани до славетної землячки була пропозиція лауреата премії Н.Я.Ткаченко про відкриття благодійного рахунку для збору коштів на вшанування пам’яті Л.Забашти в місті. Першим внеском до фонду стала вручена їй грошова винагорода від премії (700 гривень).
У 2006 році нагороди отримали учень Валківської ЗОШ О.Дмитрієвський (диплом ІІІ ступеня), учень гімназії №5 Б.Жуков (диплом II ступеня), вихованці літературної студії “Дивосвіт” (диплом І ступеня). Лауреатом премії стала відомий прилуцький композитор В.Копасова.
Всі матеріали, пов’язані з організацією і проведенням конкурсу на здобуття літературно- мистецької премії ім. Л.Забашти “Квіт папороті”, роботи номінантів також знайшли місце в музейній кімнаті письменниці.
ЦМБ ім. Л.Забашти с також активним учасником підготовки і проведення урочистого вечора, на якому оголошуються переможці конкурсу. Свято відбувається і стінах бібліотеки в лютневі дні, що дає можливість поєднати його з іншими заходами по відзначенню дня народження Л.Забашти – виставками, оглядами, вечорами пам’яті тощо.

Вручення премії “Квіт папороті”, 27.02.2019 р.

Нащадки письменниці, друзі, літератори, діячі культури і мистецтва радо приймають запрошення взяти участь у святкуванні.
Завдяки цій роботі жителі Прилуцького краю завжди мають можливість отримати якнайповнішу інформацію про життя і творчість славетної землячки, а премія її імені є неабияким стимулом для розвитку творчих здібностей талановитої молоді в районі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *