Літературна година-згадка

27 лютого в центральній міській бібліотеці імені Любові Забашти відбулось вручення літературно-мистецької премії імені Любові Забашти “Квіт папороті” – 2019.

15 років поспіль премія знаходить імена творчих, талановитих і креативних митців краю. Цього року вона стала пам’ятною для прилучан, адже на свято завітала онука нашої славної прилучанки Олеся Забашта. Гостя була зворушена теплою зустріччю та розчулена тим, як у Прилуках бережуть пам’ять про її бабусю та цінують її батька, Ігора Валентиновича Забашту, який минулого року пішов із життя. Пані Олеся наголосила на тому, що справа, яку роблять прилучани по ушануванню пам’яті Любові Забашти та вивченню її творчого доробку потрібні не тільки для нашого міста а й для всієї України. Всім гостям книгозбірні шанована гостя подарувала пісню на слова Любові Забашти.

Олеся Забашта

Кодного року, популяризуючи творчість поетеси-землячки, працівники книгозбірні знаходять нові теми, літературні цікавинки та інноваційні підходи. Було представлено уривок із книги українського прозаїка, критика, літературознавця, лауреата Шевченківської премії, виконавчого директора Ліги українських меценатів Михайла Слабошпицького «З пам’яті дзеркала», в якому описується портрет поетеси, викладач Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім.І.Я.Франка Валерій Іштукін презентував сайт Любові Забашти, який було створено разом із студентами гуртка «Бітрейт», а студентка медколеджу Катерина Скрипка чудово прочитала вірші Любові Забашти.

Музичною окрасою літературної години-згадки про землячку стала пісня «Вербиченька» на слова Любові Забашти, яку виконав фольклорний народний аматорський ансамбль «Горлиця».

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Шкуренко, голова журі цьогорічної премії, розповіла про роботу журі та рівень робіт учасників мистецького конкурсу, уточнила, що декілька років поспіль премія розділилась окремо на мистецьку та літературну, що протягом років діяльності премії удосконалювалось і коригувалось Положення премії, що додає премії сучасності і конкурентноспроможності.

Світлана Петрівна Бірюзова, начальник відділу культури Прилуцької міської ради 2003-2010 років у своєму виступі згадала як премія започатковувалась, якою тісною була співпраця із родиною Забашт.

Лауреати премії “Квіт папороті – 2019”

Оплесками і посмішками зустрічали переможців мистецьких перегонів. Дипломантом ІІІ ступеня літературно-мистецької премії ім.Л.Забашти «Квіт папороті» -2019 стала вихованка «Зразкового художнього колективу» студії образотворчого мистецтва «Палітра» Катерина Нестеренко (кер. Лариса Сидоренко), дипломантом ІІ ступеня – колектив Арт-студії Олени Чайки. Переможцем цьогорічної премії у номінації «дипломант» стали вихованці творчої майстерні декоративно-прикладного мистецтва «Чарівниця» ЦТДЮ (кер. Ірина Тимченко).

Степан Вербещук

Прилуцький художник Степан Вербещук отримав найвищу нагороду і став лауреатом премії «Квіт папороті»-2019. Його вітала голова журі, заступник міського голови з питань виконавчих органів ради Тетяна Шкуренко, член НСХУ Євгенія Липовецька, директор краєзнавчого музею Тетяна Зоць, завідувачка бібліотекою для дітей Євгенія Гнатів, друзі, колеги по творчому цеху.

Директорка бібліотеки Людмила Зубко подякувала членам журі за роботу над матеріалами премії, учасникам – за творчі надбання і участь у конкурсі, а всім учасникам свята висловила вдячність за небайдужість до творчості нашої землячки.

Музичні вітання дарували вихованці колективу «Дивоцвіт» Зразкової вокальної студії «Натхнення» при Прилуцькій школі мистецтв та солістки МБК Інна Кірічок та Вікторія Лемещенко.

Повна відеоверсія заходу

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *